Merhaba anne dostlarım,
Son zamanlarda çocuklarımızın ekran karşısında geçirdiği süreyi dengelemek gerçekten zor bir mesele oldu, değil mi? Özellikle okulla birlikte tablet, telefon ve bilgisayar kullanımı arttıkça, "Çocuğum ne kadar ekran süresi geçirmeli?", "Ekran süresi çocuk sağlığını nasıl etkiler?" gibi sorular daha çok kafamızı kurcalıyor. Ben de bu konuda biraz araştırma yaptım ve kendi tecrübelerimi de sizinle paylaşmak istiyorum.
Çocuklarda ekran süresi neden önemli?
Ekranlar hayatımızın her köşesinde yer alıyor, çocuklarımızın sosyal hayatı, öğrenme şekli ve eğlencesinde büyük bir pay sahibi artık. Ancak, aşırı ekran kullanımı çocuklarda özellikle dikkat dağınıklığı, uyku problemleri, göz yorgunluğu ve hatta sosyal gelişimin etkilenmesi gibi durumlara yol açabiliyor. Bu yüzden ideal bir ekran süresi belirlemek önemli.
Uzmanların önerileri ne diyor?
Pek çok çocuk sağlığı uzmanı, okul öncesi çocuklar için (2-5 yaş arası) günde en fazla bir saat ekran kullanımını öneriyor. Okul çağındaki çocuklarda ise ekran süresinin 1,5 - 2 saat ile sınırlanması tavsiye ediliyor. Tabii burada ekranın içeriği de çok önemli; eğitici ve yaşına uygun programlar, oyunlar tercih edilirse biraz daha yararlı olabilir.
Ekran süresini nasıl sınırlayabiliriz?
- Zaman belirleyin: Günlük, haftalık ekran süresi için net kurallar koymak çocukların alışkanlık geliştirmesine yardımcı olur.
- Alternatif aktiviteler sunun: Kitap okumak, açık hava oyunları, sanat ve el işleri ekran dışı zaman geçirmeyi teşvik eder.
- Beraber izleyin/kullanın: Ekran kullanımını çocuklarla birlikte yapmak, hem kontrol sağlamaya hem de beraber kaliteli zaman geçirmeye olanak verir.
- Ekran için özel saatler belirleyin: Yemek zamanı ve yatmadan önce ekran yasaklamak uyku kalitesini korumaya destek olur.
Benim deneyimim
Kendi oğlumda ekran süresini çok sınırladığım dönemlerde, özellikle online okul zamanı dışında tablet ve telefon kullanımını azaltmaya çalıştım. Zor oldu fakat ona birlikte kitap okuma ve dışarıda oyun oynama alışkanlığı kazandırdık. Şimdi ekran süresi daha kontrollü ve onun da enerjisi dengede.
Son olarak
Çocuklarda ekran süresi konusunda her ailenin dinamiği farklı olabilir. Önemli olan çocuğunuzun gelişimini, tercihlerini ve günlük rutinini göz önünde bulundurarak makul sınırlar koyabilmek. Sizler de çocuklarınızın ekran süresini nasıl düzenliyorsunuz? Daha iyi yönetmek için hangi yöntemleri denediniz? Yorumlarda deneyimlerinizi paylaşarak diğer annelere destek olalım!
Sevgiler,
[Forum Kullanıcı İsmi]
Siz bu konuda neler yaşıyorsunuz? Deneyimlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz 🌸