Merhaba anneler,
Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı yaşamak çok yaygın bir durum, biliyorum çünkü ben de bu süreci yaşıyorum ve bazen kendimi çaresiz hissedebiliyorum. Bebeklerimiz küçük oldukları için gazlarını çıkarmaları zor olabiliyor ve bu durum onların huzursuz olmasına, ağlamalarına sebep olabiliyor. Siz de benzer şikayetleriniz varsa, gelin biraz bu konuyu konuşalım, deneyimlerimizi paylaşalım.
Gaz sancısı nedir, neden olur?
Gaz sancısı, bebeğin bağırsaklarında sıkışan gazın neden olduğu rahatsızlık durumudur. Bebeklerin henüz sindirim sistemleri tam olarak olgunlaşmadığı için, yuttukları hava ve bağırsaklarda üretilen gazlar sancıya sebep olabilir. Özellikle ilk 3 ayda bebeklerde bu sorun sık yaşanır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde bu sorun biraz daha az görülse de, bazen anne sütündeki besinlerden dolayı da gaz sancısı olabilir.
Bebekte gaz sancısı belirtileri nelerdir?
Bebek normalden daha fazla ağlar, özellikle karın bölgesine dokunulduğunda tepki verir. Karnını yumruklamaya veya bacaklarını karına doğru çekmeye çalışır. Huzursuz olur, uyku düzeni bozulabilir. Anne olarak bunu görmek çok zor, çünkü ağlama karın ağrısı dışında başka bir şey gibi geliyor. Ama genelde gaz sancısı çeken bebekler aynı pozisyonda rahat etmez, sık sık bacak hareketleri yaparlar.
Bebekte gaz sancısını azaltmak için neler yapabiliriz?
Benim deneyimlerime, annelerin tavsiyelerine ve internette okuduklarıma göre bazı pratik öneriler şunlar:
- Bebeği sakin ve dik pozisyonda beslemek: Emzirirken bebeğin ağzı meme ile tam temas halinde olursa yuttuğu hava azalır. Biberonla besliyorsanız, biberonun hava girişini engelleyen özellikte olmasına dikkat edin.
- Gaz çıkarmaya yardım etmek: Her beslenmeden sonra bebeğin sırtını nazikçe sıvazlayarak gazını çıkarmaya çalışmak önemli. Bebeği omzumuza yaslayıp hafif hafif sırtını ovalamak gazın çıkmasına yardımcı oluyor.
- Bacak ve karın hareketleri yaptırmak: Bebeklerin bacaklarıyla bisiklet pedalı çeviriyormuş gibi hareket ettirerek bağırsakların rahatlamasını sağlamak mümkün.
- Ilık ve rahatlatıcı masaj: Karnına saat yönünde hafifçe yapılan masaj bazen çok işe yarıyor.
- Sıcak uygulama: Bebeklerin karın bölgesine ılık bez koymak sancının azalmasına destek olabilir. Ama dikkat, aşırı sıcak olmamasına özen gösterelim.
- Beslenme düzenine dikkat etmek: Anne sütü alan anneler, kendi beslenmelerinde gaz yapabilecek yiyecekleri kontrol altında tutabilir. Örneğin brokoli, lahana gibi sebziler ya da çok gaz yapan baharatlar bebekte sancıya sebep olabilir.
- Sakince ortam hazırlamak: Ağlama ve huzursuzluk sırasında bebeği sakinleştirmek, fazla ışık ve gürültüden uzak tutmak önemli.
Gaz sancısı ne zaman doktor kontrolü gerektirir?
Genellikle gaz sancısı kendiliğinden geçer ve bebeğin genel durumunda başka bir sorun olmaz. Ancak bebeğiniz çok fazla ağlıyor, kusuyor, kilo alımında problem varsa ya da ateşi çıkıyorsa mutlaka doktora danışmalısınız. Biz buradayız da doktor değiliz sonuçta, ama birbirimizin deneyimlerinden çok şey öğrenebiliriz.
Kendi deneyimlerim ve sizden ricam
Benim bebeğimden öğrendiğim en önemli şey sabırlı olmak ve her bebeğin farklı olduğunu kabul etmek oldu. Kimi bebek daha kolay gazını çıkarır, kimi daha uzun süre sancı çeker. Siz hangi yöntemleri denediniz? Sizce en etkili rahatlatma yöntemi hangisi oldu? Gaz sancısıyla baş etmekte zorlanan anneler burada dertleşelim! Yazarsanız hem ben hem diğer anneler çok faydalanırız. Hadi yorumlarınızı bekliyorum, sevgiler!
Siz bu konuda neler yaşıyorsunuz? Deneyimlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz 🌸