Merhaba arkadaşlar,
Uzun zamandır içimde biriktirdiğim bu konuyu sizlerle paylaşmak ve fikirlerinizi almak istiyorum. Eşimden hayatımın çeşitli dönemlerinde destek görmekte zorlanıyorum. Ev işleri, çocuk bakımı, hatta duygusal olarak bile yanımda hissetmek istediğimde eksik kalıyor gibi hissediyorum. Sizlerin deneyimleri ve önerileriyle belki bu durumu aşabilir ya da en azından daha iyi anlaşabiliriz diye düşünüyorum.
Eş desteği neden önemli?
Biliyoruz ki evlilik, sadece birlikte yaşamak değil, aynı zamanda yol arkadaşlığıdır. Günlük hayatın koşuşturması içinde eşler olarak birbirimize destek olmak, stresle başa çıkmakta büyük yardımcı olur. Özellikle biz anneler için bu destek çok daha değerli çünkü yaşamımız sadece kendimizle ilgili değil, bir de çocuklarımız ve ailemizle ilgili. Desteğin eksikliği, yorgunluk ve yalnızlık hissini artırabilir, bu da eşler arasında mesafe yaratabilir.
Desteğin eksikliği ne tür sorunlara yol açar?
Destek alamamak sadece ev işlerinde ya da maddi konularda yaşanan zorluklar değildir. Daha çok; duygusal yorgunluğa, özgüvende düşüklüğe ve hatta iletişim kopukluğuna sebep olabilir. “Ben yapacağım, o zaten anlamıyor” diye kendi kendimize çekilmek, zamanla yalnızlığa dönüşebiliyor. Bu da evlilikte soğukluk ve kırgınlıklara neden oluyor.
Eşimden destek eksikliğini nasıl fark ederim?
Bazen fark etmek zor olabilir çünkü herkes destek şeklini farklı gösterir. Kimi sözle kimisi davranışla destek olur. Ama önemli olan, kendinizi yalnız ya da yetersiz hissetmenizdir. Destek görmek istediğiniz anlarda eşinizin tepkisi nasıl? Yardım teklif ediyor mu? Sizi dinliyor mu? Duygusal sıkıntılarınızda yanında mı? Eğer bu sorulara cevaplarınız genellikle olumsuzsa, destek eksikliği olabilir.
Eşimle iletişimi nasıl güçlendirebilirim?
Konuşmak en önemli adım. Sorunları açık, yargılamadan paylaşmak gerekir. “Beni yalnız bırakıyorsun” demektense, “Yanımda olmanı ve desteğini görmek benim için çok değerli” gibi cümleler kullanmak daha yapıcı olur. Ayrıca eşinizin size nasıl destek olabileceğini ona sorabilirsiniz. Bazen karşımızdakinin ihtiyacımızı tam anlamaması sorun yaratır. Küçük şeylerle başlayın; örneğin çocukla ilgilenmesini, ev işlerinde yardım etmesini ya da sadece yanında olduğunuzu hissetmeyi isteyin.
Kendimize de iyi bakmayı unutmayalım
Bazen eş desteğinin az olduğunu düşünürken, kendi beklentilerimiz ya da mükemmeliyetçi tutumlarımız kaynaklı olabilir. Kendimize zaman ayırmak, hobilerle meşgul olmak, destekçi arkadaş çevresi oluşturmak da önemli. Bu sayede duygusal yük biraz hafifler ve eşinizle ilişkiniz daha sağlıklı bir hale gelir.
Siz ne düşünüyorsunuz?
Bu konuda neler yaşadığınızı ve nasıl çözümler bulduğunuzu duymak isterim. Eşinizden destek almadığınızda nasıl başa çıkıyorsunuz? Konuşmak, paylaşmak ve birbirimize destek olmak en güzeli diye düşünüyorum. Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum!
Sevgiler,
bir anne forumcusu
Siz bu konuda neler yaşıyorsunuz? Deneyimlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz 🌸