Merhaba canlar, benim küçük meleğim son zamanlarda sürekli gaz sancısı çekiyor ve inanılmaz huzursuz oluyor. Bebeğin gazını nasıl çıkarırım, hangi yöntemler daha faydalı olur, neler denemeliyim diye çok araştırdım. Sizler de böyle dertliyseniz, gelin biraz bu gaz sancısı meselesini birlikte konuşalım.
Gaz sancısı, özellikle yenidoğan bebeklerde çok sık karşılaşılan bir durum. Bebeğin minik sindirim sistemi hala gelişmekte olduğu için bazen gaz birikiyor ve bu da huzursuzluk, ağlama krizleri olarak kendini gösteriyor. Tabii ki gaz sancısının kaynağı her zaman aynı olmayabilir ama genelde yutulan hava, anne sütündeki veya mama içeriğindeki bazı maddeler neden oluyor.
Bebeğin gazını çıkarmak için denediğim şeyler
Benim en çok işe yarayan yöntemler şöyle: Beslenmeden sonra mutlaka dik pozisyonda en az 15-20 dakika oturtmaya çalışıyorum. Bu hem yutulan havanın kolay çıkmasını sağlıyor hem de mide baskısını azaltıyor. Ayrıca sırtını hafifçe sıvazlayarak veya sırtını nazikçe ovalayarak gaz çıkarmada destek oluyorum.
Gaz çıkarma pozisyonları da çok önemli. Bebekleri dik tutmanın dışında, karnının üstüne yatırmak da faydalı olabilir ama bunu yaparken dikkatli olun, bebeğiniz nefes alabiliyor mu diye mutlaka kontrol edin. Bazı bebeklerde sıcak uygulamak rahatlatıcı oluyor. Ilık bir bezle karın bölgesine hafif masaj yapmak veya ılık su torbası koymak gaz sancısını azaltabilir.
Anne sütündeki beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmek
Eğer emziriyorsanız, sizin yediğiniz bazı besinler bebeğinizin gazını artırabilir. Mesela gaz yapan sebzeler, baharatlı yiyecekler veya aşırı süt ürünleri bazen sorun yaratabiliyor. Bu yüzden yediklerinizi not alın; gaz sancısı arttığında bu listeyi kontrol etmek işe yarayabilir. Tabii ki her anne ve bebek farklıdır, kendinize ve bebeğinize en uygun olanı bulmak zaman alabilir.
Mama kullanan anneler ise mamayı doğru hazırlamaya ve biberonla beslerken havanın içeri girmemesine dikkat edebilir. Antikolik biberonlar bu konuda yardımcı olabiliyor. Ayrıca fazla hızlı emmeyi önlemek için beslenme molaları vermek iyi olabilir.
Dokunmanın ve sevginin önemi
Gaz sancısı yaşayan bebekler çok huzursuz olabiliyor, ağlama krizleri bazen gerçekten yıpratıcı olabiliyor. Bu zamanda onlara sevgiyle yaklaşmak, kucaklamak, sakin bir ses tonuyla konuşmak en büyük teselli oluyor. Bebeğinizin gaz sancısıyla baş etmeye çalışırken kendinizi de ihmal etmeyin; bazen biraz mola verip kendimizi toparlamak gerekiyor.
Son olarak
Gaz sancısı tamamen normal ve zamanla genellikle kendiliğinden geçiyor. Ama tabii ki ağlama çok fazla olursa, başka belirtiler varsa mutlaka doktorunuza danışın. Burada paylaştıklarım kendi deneyimlerim ve annelerden duyduklarım üzerine.
Sizlerin gaz şuurlu bebeklerde neler işe yaradı? Hangi yöntemleri denediniz? Ya da hiç bir yöntem fayda etmedi mi? Deneyimlerinizi yazarsanız çok sevinirim, birlikte daha iyi çözümler bulabiliriz. Herkese bebeğiyle kolay ve huzurlu günler diliyorum!
Siz bu konuda neler yaşıyorsunuz? Deneyimlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz 🌸