Merhaba sevgili anneler,
Çocuklarımızın gelişiminde ekran kullanımının ne kadar etkili olduğu konusunda hepimiz bir hayli merak içindeyiz. Özellikle tablet, telefon, televizyon gibi cihazların hayatımızda bu kadar yer aldığı günümüzde, çocuklarda ekran süresini kontrol etmek bazen gerçekten zor olabiliyor. Bu yüzden “Çocuklarda ekran süresi ne kadar olmalı?” sorusunu sıklıkla duyuyoruz. Ben de kendi deneyimlerimi ve araştırdığım bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Umarım faydalı olur.
Çocuklarda Ekran Süresi Konusunda Genel Tavsiyeler
Öncelikle, 0-2 yaş arası bebeklerde ekran süresi önerilmez diyor uzmanlar. Bu dönem, çocukların gerçek dünyayla etkileşim kurma ve keşfetme dönemidir. Gerçek dokularla, insan yüzleriyle ve oyunlarla büyümeleri onların bilişsel ve duygusal gelişimi için daha yararlı oluyor.
2-5 yaşındaki çocuklarda ekran süresi günde maksimum 1 saat olarak öneriliyor. Bu süreyi de yüksek kaliteli, eğitici içeriklerle kısıtlamak önemli. Aynı zamanda ekran başındayken çocuklarımızın yanımızda olması ve birlikte izlenilen içeriklerle açıklama yapmamız, ekran deneyimini daha faydalı hale getirebiliyor.
6 yaş ve üzerindeki çocuklarda ise ekran süresi konusunda daha esnek olmakla birlikte, günde 1-2 saati geçirmemeye dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca okul sonrası ekrandan uzak kalınan zamanlarda hareketli oyunlar oynamak ve sosyal etkileşim kurmak gelişim için kritik.
Ekran Süresinin Fazla Olmasının Olası Zararları
Çocuklarda uzun ekran süresi genellikle göz yorgunluğu, uyku düzeninde bozulma, dikkat dağınıklığı ve sosyal iletişimde zorluklara neden olabiliyor. Ayrıca sürekli hareketsiz oturmak kilo alımına ve fiziksel sağlık sorunlarına da yol açabilir.
Bunu önlemek adına ekran kullanımını belirli saatlere yaymak, ara vermek ve ekran karşısında geçirilen süreyi çeşitlendirmek önemli. Mesela ekranı tamamen kapatmak yerine, eğitici uygulamalar, kitap okuma ve el becerileri isteyen oyunlarla denge kurabilirsiniz.
Ekran Süresini Azaltmak İçin Pratik İpuçları
- Evde belli saatlerde ekran kapalı kuralı koymak
- Ekran dışı etkinlikleri önceliklendirmek (örneğin beraber kitap okumak, açık hava oyunları)
- Çocuğunuzun ekran kullandığı zamanlarda onunla birlikte olup içerik üzerine sohbet etmek
- Ekran başında geçirilen süreyi oyun saati, eğitim saati olarak ayırmak
- Ekran kullanım süresi aşılırsa tutarlı sınırlar koymak ve açıklamalar yapmak
Siz Ne Yapıyorsunuz?
Ben şahsen akşam saatlerinde çocuklarıma ekranı kapatıp, beraber oyun oynamayı tercih ediyorum. Bu hem onların enerjisini atmasına hem de bizim aramızdaki iletişimin kuvvetlenmesine yardımcı oluyor. Ama tabii ki herkesin durumu farklı, bazen işler gereği ekran süresi daha da uzayabiliyor.
Sizler çocuklarınızın ekran süresini nasıl ayarlıyorsunuz? Hangi yöntemler işe yaradı veya işe yaramadı? Bu konuda yaşadığınız zorluklar ve çözümleriniz neler? Hep birlikte deneyimlerimizi paylaşarak bu konuyu daha iyi anlayabiliriz. Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum!
Sevgiler,
Bir anne dostunuz
Siz bu konuda neler yaşıyorsunuz? Deneyimlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz 🌸