Merhaba canım anneler,
Son zamanlarda birçoğumuzun ortak derdi haline gelen “Kendime zaman ayıramamak” konusu üzerinde biraz konuşmak istiyorum. Hepimiz ev işleri, çocukların ihtiyaçları, eş ve sosyal zorunluluklar arasında koşturup duruyoruz. Ama ya biz? Biz kendimizle ne kadar ilgileniyoruz, kendimize ne kadar vakit ayırabiliyoruz, hiç düşündünüz mü? Eğer siz de “Benim için hiç zaman kalmıyor, nasıl rahatlayacağımı göremiyorum” diyorsanız, bu yazı tam size göre.
Kendine Zaman Ayıramamanın Psikolojik Yansımaları
Üzerimizdeki sorumluluklar arttıkça, kendimize ayırdığımız zaman azalıyor ve maalesef bu durum ruh halimizi de olumsuz etkiliyor. Yoğunluk içerisinde unutulan “ben” bazen yorgunluk, stres, mutsuzluk ve hatta tükenmişlik hissine neden olabiliyor. Kendimize zaman ayıramamaktan şikayetçi olan birçok anne, zamanla sadece fiziksel değil, psikolojik olarak da zorlandığını belirtiyor. Hatta bu durum, konsantrasyon bozukluğuna ya da küçük çocuklarla iletişimde sabırsızlığa kadar varabiliyor. Çünkü iyileşmek, yenilenmek ve enerjimizi toplamak için mutlaka kendimizle baş başa kalacak anlara ihtiyacımız var.
Kendine Zaman Ayırmanın Önemi
Kendine zaman ayırmak sadece dinlenmek demek değil; aynı zamanda kendini keşfetmek, hobilerle ilgilenmek, kişisel gelişime yatırım yapmak, hatta küçük de olsa sağlık ve zindelik için hareket etmek demek. Bunlar; anneliğin yanı sıra kendi bireysel kimliğimizi devam ettirmemizi sağlıyor. Kendimize zaman ayırdığımızda çocuklarımıza da daha sabırlı ve anlayışlı oluyoruz. Çünkü ruhumuzun dinlendiğini ve kane inanılmaz derecede iyi geldiğini hissediyoruz. Bu yüzden bazen “Ben neden buna zaman ayıramıyorum?” diye sorup kendimizi suçlamak yerine, biraz yapıcı ve çözüm odaklı olmalıyız.
Zaman Yönetimi İçin Pratik Öneriler
- Küçük Molalar Koyun: Gün içinde 5-10 dakikalık nefes egzersizleri veya sessiz zamanlar ayırmak bile çok etkili olabilir.
- Önceliklerinizi Belirleyin: Mutlaka yapılması gereken işler mi, yoksa tamamlandığında iyi olacaklar mı? Liste yaparak önceliklendirin.
- Görevleri Paylaşın: Evin içinde destek istediğinizde genellikle eşiniz veya büyük çocuklar yardım etmek isterler. Bu yükü paylaşmaktan çekinmeyin.
- Kendinize Küçük Hediyeler Verin: En sevdiğiniz kitabı okumak, bir fincan kahveyi sakin sakin içmek ya da yürüyüşe çıkmak gibi küçük aktiviteleri ihmal etmeyin.
- Teknolojiyi Kontrollü Kullanın: Telefon ve sosyal medya çoğu zaman bizden zaman çalabiliyor. Belirli zamanlarda ekranlardan uzak kalmayı deneyin.
Kendine Zaman Ayırmak Suçluluk Duygusu Yaratıyor Mu?
Biliyorum ve hissediyorum, bazen kendinize vakit ayırdığınızda “Ya işler aksarsa? Çocuklar beklerse?” gibi düşüncelerle suçluluk duyabilirsiniz. Fakat biz anneler, kendimize iyi bakmazsak çevremize nasıl iyi enerji verebiliriz ki? Kendinize zaman ayırmanız, hem sizin hem de ailenizin yararına olacak bir lüks değil, ihtiyaçtır. Bu yüzden suçluluk hissetmek yerine, bu zamanı hak ettiğinizi kabul etmek çok önemli.
Sevgili anneler, sizler de kendinize zaman ayırmakta zorlandığınız anlar ve bunu aşmanın yolları ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Hangi pratik yöntemler size iyi geliyor? Burada deneyimlerinizi paylaşarak hem kendinize hem de diğer annelere ilham olalım. Yorumlarda buluşmak üzere!
Siz bu konuda neler yaşıyorsunuz? Deneyimlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz 🌸