Merhabalar sevgili anneler! İnanıyorum ki çoğumuzun bebeği bir süre sonra sadece anne sütü ya da mama ile beslenme dönemini tamamlayıp ek gıdaya geçiş sürecine girmeye başlıyor. Çok heyecan verici ama bir o kadar da kafamızı karıştıran bir süreç olabiliyor. Benim de ilk bebeğim için nicelerinin yaşadığı gibi meraklarım ve endişelerim vardı. Sizlerle kendi deneyimlerimi ve öğrendiğim, araştırdığım bilgiler ışığında ek gıdaya geçiş süreci hakkında neler yapılabilir, nelere dikkat edilmesi gerektiğini paylaşmak istiyorum.
Ek gıdaya geçiş ne zaman başlar?
Genellikle uzmanlar bebeklerin 6. ayından sonra ek gıdaya başlamasını tavsiye ediyor. Ancak her bebek farklıdır; bazıları 4.5-5. ay dolaylarında ek gıdaya hazır hale gelebiliyor. Burada bebeğin kilo alımı, başını dik tutabilmesi, emme refleksinin zayıflaması gibi işaretler önemli olabiliyor. Anneler genellikle ‘Bebeğim ek gıdaya hazır mı?’ diye düşünüp internette uzun uzun araştırıyor. En güzel yol, bebeğinizin hazır olduğunu size davranışlarıyla ifade etmesi. Tabii bu noktada doktorunuza danışmakta fayda var.
Ek gıdaya başlarken nelere dikkat etmeli?
Başlangıçta püre ya da ezme kıvamda sebze ve meyve çorbaları yapmak faydalı oluyor. Bebeklerin tadına alışması zaman alabiliyor. Örneğin havuç, kabak, tatlı patates gibi sebzelerle başlayabilir, ardından yoğurt, elma, muz gibi meyveler eklenebilir. Tuz, şeker ve baharat koymamaya dikkat ediyoruz çünkü bu yaşta bebeklerin böbrekleri ve tat alma duyuları hala hassas. Sadece doğal ve saf gıdalar tercih edilmeli. Başlangıçta 1-2 tatlı kaşığı verip, zamanla miktarı artırabilirsiniz.
Alerji ve hassasiyet konusunda tedbirli olmak önemli
İlk kez yeni bir besin verirken mutlaka 3 gün ara ile takip etmekte fayda var. Böylece eğer bebekte döküntü, kusma, ishal gibi bir alerjik reaksiyon gelişirse bunu anlamak mümkün oluyor. Kaju, fındık, yumurta, bal gibi gıdalar biraz daha dikkatle ve doktor tavsiyesiyle sunulmalı. Anneler hepimiz biliyoruz ki bazen en faydalı ve doğal besinler bile alerji yapabilir. Bu yüzden yeni gıdayı tanımlarken acele etmemek, bebeği zorlamamak en güzeli.
Ek gıdaya geçişte sabır çok önemli
Bebeğinizin ağız tadı ve beslenme alışkanlıkları zamanla oluşuyor. İlk denemelerde gıdayı reddedebilir, yüzünü ekşitebilir, hatta ağlayabilir. Bu çok normal! Bizler anne olarak sakin kalıp, yeni tatları denemeye devam etmemiz gerekiyor. Onun dilinden anlamaya çalışmak, keyifli ve eğlenceli bir beslenme ortamı yaratmak çok önemli. Kendi kendine yeme denemeleri, kaşıkla yemeği keşfetmesine izin vermek gelişimi için çok faydalı.
Ek gıdaya geçiş sürecinde dikkat ettiğim birkaç püf nokta
- Meyve suyu yerine taze püreler tercih ettim, şeker oranını kontrol altında tutmak için.
- Öğünleri günün farklı saatlerinde vererek bebeğimin hangi saatte daha çok iştahlı olduğunu gözlemledim.
- Beslenmeyi zorunluluk değil, oyun ve keşif gibi düşünmeye çalıştım.
- Bebek koltuğu ve oturur pozisyonun yemeği kolaylaştırdığını deneyimledim.
- Sabahları vitamin ve mineral açısından zengin sebzeler tercih ettim, sindirimini kolaylaştırmak için.
Sevgili anneler, ek gıdaya geçiş süreci bazen zorlayıcı olabilir ama birlikte paylaşırsak deneyimlerimizle birbirimize destek oluruz diye düşünüyorum. Siz bu süreci nasıl atlattınız? Hangi tarifler, hangi yöntemler işinize yaradı? Mutlaka yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyorum, birlikte daha kolay ve keyifli hale getirebiliriz. Hepimize sağlıklı, huzurlu ve güzel sofralar diliyorum!
Siz bu konuda neler yaşıyorsunuz? Deneyimlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz 🌸