Merhaba anne adayları ve yeni anneler!
Bebeklerimizin gaz sancısı çekmesi, özellikle yenidoğan döneminde çoğumuzun karşılaştığı ve ne yapacağımızı şaşırdığımız bir durum. Kimi zaman geceleri, kimi zaman da gün içinde aniden gelen bu sancılar hem bebeğimizi hem bizi çok yoruyor, üzülüyor ve çaresiz hissediyoruz. Ben de bu süreçte ne yapabileceğimizi, hangi yöntemlerin faydalı olabileceğini araştırdım ve deneyimlediğim birkaç şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Gaz sancısı neden olur?
Bebeklerin sindirim sistemi henüz olgunlaşmadığı için midelerinde ve bağırsaklarında gaz birikmesi olabiliyor. Emzirme sırasında ya da mama yerken hava yutmaları, bebeğin sindirim sisteminin hassas olması, anne sütü alan bebeklerde annenin yediği gıdaların etkisi gibi birçok faktör gaz sancılarına neden olabiliyor. Tabii her bebek farklıdır; bazıları daha çok gaz sancısı çekebilirken bazıları daha az etkileniyor.
Gaz sancısı belirtileri nelerdir?
Bebeğiniz huzursuzlanıyor, karın bölgesine bastırdığında ağlıyor ya da vücudunu sık sık büküp kıvranıyorsa gaz sancısı yaşıyor olabilir. Aynı zamanda gaz çıkarma ihtiyacı yüzünden sık sık geğirme veya gaz çıkaramama nedeniyle mutsuz olma da sık gözlemlenen belirtiler arasında.
Gaz sancısını azaltmak için neler yapabiliriz?
- Beslenme teknikleri: Bebeğinizi beslerken doğru pozisyon almaya çalışın. Anne sütü veriyorsanız meme pozisyonunun doğru olması ve bebeğin havayı az yutması önemli. Mama ile besleniyorsanız biberonu hafif eğimli tutmaya dikkat edin.
- Gaz çıkarma: Beslenme sonrası bebeğinizi dik tutup sırtını hafifçe okşayarak gaz çıkarmasına yardımcı olun. Bazı bebekler gazlarını sık çıkarırken bazıları biraz daha sabır ister.
- Masaj: Bebeğinizin karnına saat yönünde hafif dairesel hareketlerle masaj yapmak hem sindirimi kolaylaştırır hem de rahatlamasına yardımcı olur.
- Sıcak uygulama: Karnına ılık bir bez koymak veya banyo yaptırmak da sancılarını azaltabilir. Ancak çok sıcak olmamasına dikkat edin.
- Uyku düzeni: Bebeğin uyku düzeninin düzenli olması sindirim sisteminin de daha rahat çalışmasını sağlayabilir.
- Anne sütü diyetinde değişiklik: Emziren anneler bazen kendi beslenmelerinde bazı gaz yapan yiyecekleri (lahana, brokoli, karnabahar, baklagiller gibi) azaltabilir. Tabii doktor tavsiyesi almadan radikal diyetlere girmemek önemli.
- Bebek jimnastiği: Bacaklarını bisiklet sürer gibi hareket ettirmek gazın çıkmasına yardımcı olabilir.
Gaz sancısı ne zaman geçer?
Genellikle bebeklerin sindirim sistemi zamanla olgunlaştıkça gaz sancıları azalır. Bu dönemde sabırlı olmak ve yukarıdaki yöntemlerle bebeğimizi rahatlatmak gerekiyor. Elbette sancılar şiddetliyse veya bebeğiniz başka şikayetler de gösteriyorsa doktorunuza danışmakta fayda var.
Bebeğinizin gaz sancısı çektiği süreçte en zor olan şey sabretmek. Ama inanıyorum ki zamanla siz ve minik yavrunuz bu dönemden kolayca geçeceksiniz. Sizlerin gaz sancısı ile ilgili tecrübeleri, faydalı bulduğunuz yöntemleri merakla bekliyorum. Hadi başlayalım, paylaşalım ki hepimiz rahatlayalım!
Siz neler yapıyorsunuz? Gaz sancısı konusunda en etkili yöntem sizce hangisi?
Yorumlarınızı bekliyorum!
Siz bu konuda neler yaşıyorsunuz? Deneyimlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz 🌸