Merhaba arkadaşlar,
Son zamanlarda hepimiz çocuklarımızın telefon, tablet, televizyon ve bilgisayar karşısında geçirdiği süreyi düşünüp duruyoruz değil mi? Özellikle küçük yaşlarda ekran kullanımı kaçınılmaz hale geldi ama tam olarak ne kadar süre çocukların sağlıklı gelişimi için uygun, hepimiz biraz kararsız kalıyoruz. Benim de iki yaşında bir oğlum var ve ekran süresi konusu evimizde gündemden hiç düşmüyor. Sizlerle biraz kendi deneyimlerimi ve ekran süresiyle ilgili düşündüğüm önemli noktaları paylaşmak, aynı zamanda sizin fikirlerinizi almak istiyorum.
Çocuklarda ekran süresi neden önemli?
Biliyoruz ki ekranlar çocuklarımız için hem faydalı hem de zararlı olabilir. Doğru içerik ve sınırlı süre, onları eğitici ve yaratıcı kaynaklarla buluşturabilir. Ancak fazla ekran süresi, dikkat sorunları, uyku düzensizlikleri, göz yorgunluğu hatta sosyal gelişimde yavaşlamaya neden olabilir. Özellikle 2 yaş altı çocuklar için Amerikan Pediatri Akademisi ekran karşısında geçirilen zamanın oldukça kısıtlanmasını öneriyor. Çünkü beyin gelişimi için gerçek dünya deneyimleri ve sosyal etkileşim çok kritik.
Yaşa göre ekran süresi önerileri nelerdir?
Anladığım kadarıyla uzmanlar şu önerilerde bulunuyorlar:
- 2 yaş altı çocuklarda mümkünse ekran süresi tamamen sınırlandırılmalı, sadece aile ile birlikte çok sınırlı ve eğitici içerikler tercih edilmeli.
- 2-5 yaş çocuklarında ise günlük ortalama 1 saatten fazla olmamak kaydıyla kaliteli, eğitici içerikler izlenmeli.
- 6 yaş ve üzeri çocuklarda ise ekran süresi okul dışı vakitlerin %50’sini aşmaması, fiziksel aktivite, uyku ve sosyal zamanlanın öncelikli olması öneriliyor.
Tabii her çocuğun ilgi ve gelişim hızı farklıdır, bu yüzden siz kendi çocuğunuzun tepkisini de iyi gözlemlemelisiniz.
Evde ekran süresi için sınır koyarken dikkat ettiğim şeyler
Ben ekran süresi konusunda evde bazı kurallar koydum. Mesela hafta içi okul sonrası tablet veya telefonla oynama süresi maksimum 1 saat. Haftasonları ise biraz daha esnek davranıyorum ama 2 saatten fazla olmamaya çalışıyorum. Bunu hem benim hem de çocuklarımın kolay kabul edebileceği bir sınır olarak belirledim. Ayrıca ekran kullanımı öncesinde mutlaka dışarıda oyun zamanı, masa oyunları veya kitap okuma seansı yapıyoruz. Bu hem dengeyi sağlıyor hem de çocuğumun göz ve dikkat sağlığını korumaya yardımcı oluyor.
Ekran süresi azaltırken yaşadığım zorluklar
Tabii sadece kural koymak yetmiyor, bazen çocuklar ekran istediğinde zorlanıyorlar. Bu yüzden onları farklı aktivitelere yönlendirmek önemli. Bahçe, park, arkadaş buluşmaları, birlikte yapılan el işleri, boyama, hikaye anlatma gibi alternatifler sunuyorum. Tabii tamamen yasaklamak yerine yerine koymak lazım diye düşünüyorum. Çok zorlarsanız hem çocuk hem siz strese girebiliyorsunuz. Bence en güzeli esnek ama tutarlı olmak.
Sizlerin de çocuklarda ekran süresiyle ilgili deneyimlerinizi, evde uyguladığınız kuralları ve gözlemlerinizi çok merak ediyorum. Sizce çocuk için ideal ekran süresi ne kadar olmalı? Sınır koyarken nelere dikkat ediyorsunuz? Hangi aktivitelerle ekran süresini azaltıyorsunuz? Konu hakkında tüm düşüncelerinizi benimle ve diğer annelerle paylaşırsanız çok sevinirim. Hepimiz çocuklarımızın en iyisi için buradayız, deneyimlerimizi paylaşalım!
Sevgiler,
Bir Anne
Siz bu konuda neler yaşıyorsunuz? Deneyimlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz 🌸