Merhaba sevgili anneler, çocuklarımızın ekran karşısında geçirdikleri zaman konusu hepimizin kafasını kurcalayan önemli bir konu değil mi? Özellikle pandemi dönemiyle birlikte tablet, telefon, televizyon gibi cihazların çocuklarla ilişkisi iyice arttı ve biz de “Acaba benim çocuğum çok mu ekran başında kalıyor?” sorusunu sık sık sorar olduk. Bu konuda siz nasıl dengeliyorsunuz? Hem çocukların sağlığını korumak hem de modern çağda teknolojiye uyumlu olmalarını sağlamak çok önemli.
Çocuklarda ekran süresi neden önemli?
Çocukların gelişim dönemlerinde, göz sağlığı, uyku düzeni ve sosyal beceriler ekran süresiyle yakından ilişkili. Uzmanlar, özellikle 2-5 yaş dönemindeki çocuklar için günde 1 saatten fazla ekran süresi önermezken, okul çağında bu sürenin biraz esnek olabileceğini söylüyorlar. Tabii ki burada önemli olan sadece süre değil, ekran başında geçirilen zamanın içeriği ve kalitesi. Eğitici, yaşına uygun ve öğretici içerikler tercih etmeye çalışıyoruz, değil mi?
Ekran süresi fazla olursa ne olabilir?
Bazen biz anne baba olarak meşgulken çocukları ekranla oyalamak kolay geliyor. Ancak ekran süresi çok fazla olursa, çocuklarda uyku problemleri, dikkat dağınıklığı ve göz yorgunluğu gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Ayrıca, yüz yüze oyun ve sosyal etkileşimlerin azalması da duygu gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Çünkü hele küçük yaşlarda oyun ve gerçek dünyadaki etkileşimler çocuğun dili, motor becerilerini ve merakını geliştiren en önemli faktörlerden.
Ekran süresini dengelerken neler işe yarıyor?
Benim deneyimlerime göre ekran süresini sınırlandırırken şu ipuçları baya yardımcı oluyor:
- Günlük max süre koymak ve bu süreyi günün farklı zamanlarına bölmek, örneğin 20 dakikalık 2-3 seans gibi.
- Ekran kullanımını yemek saatleri ve yatmadan önceki saatte yasaklamak. Bu uyku kalitesini artırıyor.
- Birlikte oturup izlemek, oyunu veya videoyu çocuğunuzla beraber değerlendirmek, böylece tek taraflı tüketim yerine etkileşimli hale getiriyoruz.
- Alternatif olarak dışarıda oyun, kitap okuma veya evde birlikte etkinlik yapma gibi ekran dışı aktiviteleri çeşitlendirmek.
Siz neler yapıyorsunuz, çocuklarınızın ekran alışkanlıklarını nasıl düzenliyorsunuz?
İnanın hepimiz zaman zaman zorlanıyoruz. Teknoloji güzel ama dozunu bulmak bazen gerçekten çok güç oluyor. Siz bu konuda ne gibi rutinler uyguluyorsunuz? Mesela ekran süresini azaltmak için kullandığınız uygulamalar ya da kurallar var mı? Sizin tecrübelerinizi çok merak ediyorum, bu başlık altında fikirlerinizi bekliyorum. Hadi, tecrübelerinizi paylaşalım ki birbirimize destek olalım!
Sevgiler,
Bir anne forumu arkadaşı
Siz bu konuda neler yaşıyorsunuz? Deneyimlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz 🌸