Merhaba anneler,
Yenidoğan ve bebek bakımında en heyecanlı ama bazen de en tedirgin edilen konulardan biri ek gıdaya geçiş süreci oluyor değil mi? Ben de kendi deneyimim ve araştırmalarım doğrultusunda sizlerle bu süreci konuşmak, tecrübelerimizi paylaşmak istedim. Ek gıdaya ne zaman, nasıl ve hangi sırayla başlamalıyız, nelere dikkat etmeliyiz; işte aklımda olan tüm sorulara benzer cevaplar bulup destek olmak için buradayım.
Ek gıdaya geçiş ne zaman başlamalı?
Genellikle bebekler 6. aydan sonra yani 6. ayına girmesiyle birlikte ek gıdaya başlamak öneriliyor. Tabi her bebeğin gelişim hızı farklıdır, bu yüzden bebeğin başını dik tutabiliyor olması, oturmaya başlaması ve mama kaşığını ağzına götürmeye ilgi göstermesi gibi gelişimsel işaretlere dikkat ediyoruz. Sadece ay yaşı değil, bebeğin hazır hali en önemlisi bence. Bu aşamada anneler genellikle doktorlarından fikir alıyor ama biz anneler olarak birbirimize de çok destek oluyoruz sanırım.
Ek gıdaya nasıl başlanmalı?
İlk olarak, bebeğe anne sütü ya da formül mama dışında başka bir şeyin tadını tanıtmak gerekiyor. Bu genellikle sebze püresiyle, mesela kabak, havuç veya balkabağı gibi hafif sebzelerle başlanabiliyor. İlk günlerde sadece birkaç kaşık, zamanla miktar arttırılıyor. Ek gıdaya başlamadan önce kaşıkla beslenmeye alışması için sabırlı olmak lazım. Hani bazı bebekler mama kaşığına alışmakta zorlanıyor, hemen istemeyebiliyorlar ya, işte o sabır anları çok önemli.
Hangi ek gıdaları vermeliyiz?
Ek gıdaya geçişte en çok tercih edilenler sebze ve meyve püreleri oluyor. Havuç, kabak, patates, balkabağı, elma, armut gibi tatlı ve hafif sindirilebilir sebzeler ve meyvelerle başlamayı seven çok anne var. Süt ürünü, bal, yumurta sarısı gibi alerji riski olabilecek şeyler ise genellikle biraz daha geç tanıtılıyor. Yeni bir gıda her seferinde 3 gün ara ile denenmeli ki herhangi bir alerjik reaksiyon olup olmadığı gözlemlensin. Bu noktada anneler arasında tecrübeler paylaşılarak, kim ne zaman ne vermiş gibi bilgiler çok değerli oluyor bence.
Ek gıdaya geçerken dikkat edilmesi gerekenler
- Bebek aç değilken ek gıdaya başlamamak gerekir, çünkü yemek cazip gelmeyebilir.
- İlk başlarda anne sütü ya da mama alımı mutlaka devam etmeli, ek gıda birer deneme ve geçiş süreci olmalı.
- Tuz, şeker ya da baharat gibi eklemeler kesinlikle ilk aşamada kullanılmamalı.
- Bebek eğer bir gıdayı reddederse zorlamamak, farklı biçimde veya başka bir gıda ile denemek önemli.
- Yeni gıdalar denendikten sonra bebeğin dışkısı, cildi ve genel durumu dikkatle izlenmeli.
- Yiyeceklerin mutlaka taze ve uygun kıvamda hazırlanması gerekiyor, pürelerin çok sert ya da çok sulu olması bebek için zorlayıcı olabiliyor.
Kendi tecrübelerim ve önerilerim
Benim kızım ek gıdaya geçerken önce havuç, sonra kabak denedik. İlk birkaç gün çok az alıyordu, sonra alıştı. Her yeni gıdayı mutlaka 3 gün denedim, sabırlı olmaya çalıştım. İkinci ayda sebze pürelerinden sonra meyve pürelerine geçtik. Ek gıda ile birlikte anne sütü azalmasın diye dikkat ettim, çünkü bence süt bebeğin ana besin kaynağı olmaya devam etmeli. Kaşıkla beslenme konusunda ise bazen zorlandık ama oyunlaştırarak ve sevdiği kaşıkları kullanarak süreci eğlenceli hale getirdim.
Ek gıdaya geçiş çok keyifli ama sabır ve dikkat gerektiren bir süreç. Siz annelerin burada yaşadığı çeşitli deneyimleri ve ipuçlarını okumak benim çok işime yaradı. Umarım burada yaptığımız paylaşımlar da bir şeyler katabilir diğer annelere.
Sizlerin ek gıdaya geçiş süreçlerinde yaşadığınız deneyimler neler oldu? Hangi yiyecekleri daha çabuk sevdiniz, nelere dikkat ettiniz? Ya da zorlandığınız noktalar var mı? Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum, birlikte her zaman daha güçlüyüz! 🙂
Siz bu konuda neler yaşıyorsunuz? Deneyimlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz 🌸